martes, 11 de diciembre de 2018

Sis empreses sureres s'alien per innovar en el tap de suro.

Es posen en marxa dos estudis que permetran aprofundir sobre la permeabilitat a l’oxigen i l'eliminació d'aromes no desitjats.

Taps de suro
L'Institut Català del Suro, coordinarà dos projectes col·laboratius que sis empreses sureres tiraran endavant. Es tracta de millorar les prestacions dels taps de suro des de diversos aspectes i es farà amb dos estudis molt concrets. 

D'una banda s'ha creat ujn grup operatiu per a l'eliminació d'aromes no deitjats en taps de suro mitjansçant biosorbents i un altre grup operatiu per conèixer la permeabilitat a l'oxigen dels taps segons els diferents mètodes de producció. Ambdós projectes tenen un pressupos de 275.00€, estan finançats pel fons europeeu FEDER i pel Departament d'Agricultura i l’Institut Català del Suro és el centre de recerca encarregat de la coordinació d’aquests dos projectes.

Eliminar aromes no desitjats

Actualment, hi ha sistemes d'eliminació d'aromes en el mercat però estan destinats a granulat de suro, però no taps, donat que són sistemes d'eliminació "agressius" que poden afectar l'estructura cel·lular del material.

El sistema que es proposa es basa en l'ús d'adsorbents i biosorbents amb l'objectiu de "retenir" les aromes. Aquests compostos ja s'utilitzen en altres sectors donat que permeten l'aplicació d'un sistema eficaç per a l'eliminació de contaminants orgànics persistents. Es tracta d'un procés econòmic i respectuós amb el medi ambient.

Els resultats que s'esperen obtenir del projecte són dos sistemes d'eliminació d'aromes, un per al procés de fabricació de taps de suro natural i un altre pel procés de fabricació de taps de suro aglomerat amb dos discs de suro natural. La utilització d'aquests sistemes permetrà la modernització de part del procés de producció, l'augment de la competitivitat dels taps de suro i un increment de la seva participació a la quota de mercat. En el projecte hi participen les empreses De Maria Taps, Costa Quer i OLLER de Cassà de la Selva i  J.Vigas i TESA de Palafrugell.

El tap de suro i l'oxigen

Una de les demandes del mercat vitivinícola pel que fa als tapaments fa referència a la seva capacitat de barrera d'oxigen o permeabilitat a l'oxigen. Cal tenir en compte que l'oxigen juga un paper molt important en l'evolució del vi abans i després de l'embotellament. Actualment es coneix que els taps de suro tenen una avantatge respecte els taps alternatius en aquest aspecte degut a la seva característica matriu vegetal.  L’objectiu del grup operatiu Permeabilitat és que el sector surer aprofiti aquest avantatge disposant de més coneixement sobre l'efecte dels processos de producció dels taps de suro en la permeabilitat a l'oxigen.

D'aquest estudi esperen obtenir un mètode innovador per a la mesura de la permeabilitat dels taps de suro al llarg de tot el procés de fabricació. En aquest projecte hi participen les empreses TESA i J.Vigas de Palafrugell així com Manuel Serra i OLLER de Cassà de la Selva.

Aquests dos nous projectes se sumen al total de 13 de projectes que actualment ICSuro està gestionant i coordinant perquè les empreses de la cadena de valor del sector surer puguin implementar la innovació en el dia a dia de les seves organitzacions incrementant així la seva competitivitat en un mercat global, generar nous llocs de treball i mantenir l’ecosistema surer català.

Des del segle XIX, Catalunya ha estat un nucli de la indústria surera a nivell mundial. I, des dels anys 90, aquesta indústria agroalimentària s’ha caracteritzat per una forta aposta per la innovació i la investigació.

Con la coordinación del Instituto Catalán del Corcho, seis empresas han iniciado dos proyectos colaborativos buscando mejorar las prestaciones de los tapones de corcho. En concreto, las conclusiones de estos estudios permitirán profundizar sobre la permeabilidad al oxígeno y la mejora sensorial.
Desde el siglo XIX, Cataluña ha tenido un gran protagonismo dentro de la industria corchera a nivel mundial. Y, desde los años 90 del pasado siglo, la faceta agroalimentaria de esta industria se ha caracterizado por una fuerte apuesta por la innovación y la investigación. De este modo, el tapón de corcho catalán ha conseguido mantener el liderazgo internacional en cuanto a la excelencia y la innovación.
Con estos dos nuevos proyectos —eliminación de aromas no deseados en tapones de corcho mediante biosorbentes y evolución de la permeabilidad al oxígeno de los tapones según diferentes métodos de producción— seis empresas se han aliado para seguir mejorando la competitividad de sus productos, con la coordinación, como centro de investigación, del Instituto Catalán del Corcho (ICSuro). Ambos proyectos cuentan con un presupuesto global aproximado de 275.000 € y están cofinanciados por el fondo europeo FEDER y por la Generalitat de Cataluña.

Tapones de corcho que evolucionan

Grupo Operativo para la eliminación de aromas no deseados en tapones de corcho mediante biosorbentes (GO Biosorbentes). Actualmente existen sistemas de eliminación de aromas en el mercado, pero están destinados a granulado de corcho —no tapones—, dado que son sistemas de eliminación ‘agresivos’ que pueden afectar a la estructura celular del material.
El sistema que se propone este proyecto se basa en el uso de adsorbentes y biosorbents con el objetivo de ‘retener’ los aromas. Estos compuestos ya se utilizan en otros sectores, dado que permiten la aplicación de un sistema eficaz para la eliminación de contaminantes orgánicos persistentes. Se trata de un proceso económico y respetuoso con el medio ambiente. Los resultados que se esperan obtener del proyecto son dos sistemas de eliminación de aromas, uno para el proceso de fabricación de tapones de corcho natural y otro para el proceso de fabricación de tapones de corcho aglomerado con dos discos de corcho natural.
La utilización de estos sistemas permitirá la modernización de parte del proceso de producción, el aumento de la competitividad de los tapones de corcho y un incremento de su participación en la cuota de mercado. En el proyecto participan las empresas De Maria Taps, Costa Quer y OLLER de Cassà de la Selva y J. Vigas y TESA de Palafrugell.
Grupo Operativo para conocer la evolución de la permeabilidad al oxígeno de los tapones según diferentes métodos de producción (GO Permeabilidad). Una de las demandas del mercado vitivinícola con respecto a los cierres se refiere a su capacidad de barrera de oxígeno o permeabilidad al oxígeno. Hay que tener en cuenta que el oxígeno juega un papel muy importante en la evolución del vino, antes y después del embotellado. Actualmente se sabe que los tapones de corcho tienen una ventaja respecto a los tapones alternativos en este aspecto, debido a su característica matriz vegetal.

El objetivo del GO Permeabilidad es que el sector corchero aproveche esta ventaja disponiendo de más conocimiento sobre el efecto de los procesos de producción de los tapones de corcho en la permeabilidad al oxígeno. Los resultados que se esperan obtener del proyecto es la obtención de un método innovador para la medida de la permeabilidad de los tapones de corcho a lo largo de todo el proceso de fabricación. En este proyecto participan las empresas TESA y J. Vigas de Palafrugell así como Manuel Serra y OLLER de Cassà de la Selva.

No hay comentarios:

Publicar un comentario